Node JS: Sunucu Oluşturmak, Using HTTP Module To Create a Local Server

Node JS yüklediğinizde onunla birlikte yüklenen modüllerden birisi HTTP modülüdür. HTTP modülü ile Node JS üzerinde bir web sunucusu oluşturabiliriz.
Logo


Web Sunucusu Oluşturmak

HTTP Modülünü Çağırmak

İlk önce HTTP modülünü projemize dahil ederek onu kullanmaya başlayabiliriz. Projeye dahil edilen modüle erişmek, onun sahip olduğu fonksiyonları, özellikleri kullanmak için modülü bir değişkene atamak gerekir. Genelde bir modüle erişmek için oluşturduğumuz değişkenlerin ismine o modülün ismi verilir, tabi bu değişken ismi olduğu için siz istediğiniz gibi farklı bir isim de verebilirsiniz.
var http = require('http');

Create Server Metodu

HTTP modülünün içindeki createServer() methodu ile sunucumuzu oluşturacağız. createServer metodu içine, iki parametreli bir fonksiyon alabilir. Bunların bir tanesi request, bir tanesi response idir. Tabi request yerine Ahmet, response yerine Mehmet yazabilirsiniz.
Request tarayıcının bize gönderdiği verilerdir. Response ise bizim tarayıcıya gönderdiklerimiz. Ve sonuna listen(8000) yazarak hangi sunucumuzun hangi porta hizmet vereceğini belirtiyoruz. Şimdi sunucumuz 8000 portunda çalışacak.
http.createServer(function(request, response){
response.write('Kodlardan Bir Blog');
response.end();
}).listen(8000);
response.end() ile sunucuya verdiğimiz bilgileri bitirmiş oluyoruz. Kodlarımız yazıp app.js olarak kaydedelim. Sunucumuzu çalıştırmak için Windows'ta Komut İstemi, Linux ve MacOS' ta ise Terminale girerek aşağıdaki kodları yazarak kodlarımızı çalıştırabiliriz.
C:\Users\s-bad\nodeJsDers>node app.js


Bu kodu yazdığımızda app.js programımız çalışacak ve internet tarayıcımızda 127.0.0.1:8000 adresinden veya localhost:8000 adresinden oluşturduğumuz web sitesine ulaşabiliriz.



Yazdığımız programın son hali:
var http = require('http');
http.createServer(function(request, response){
response.write('Kodlardan Bir Blog');
response.end();
}).listen(8000);

Yorum Gönder

0 Yorumlar